Co łączy komponowanie oraz gotowanie? Czy można tworzyć muzykę bez znajomości reguł muzycznych, a gotować bez znajomości sztuki kulinarnej? Czym się różni styl włoski od stylu francuskiego w muzyce epoki baroku? W jakim stylu tworzyli kompozytorzy niemieccy XVIII wieku? Jakich instrumentów używano w epoce baroku? Jaki był gust muzyczny oraz kulinarny króla Ludwika XV? Czy wiecie, że jego żona, królowa Francji, była Polką? Kto podawał jej gorącą czekoladę do łóżka? Co jadał na kolację król, czy wieczerzał sam, a może także słuchał muzyki podczas posiłków? Jaki apetyt miała królewna polska Maria Józefa? Czy podawanie fasolki szparagowej na sposób polski zakłada użycie wyłącznie masełka oraz bułeczki tartej? Co łączy muzykę barokową z jazzem? Na te pytania oraz wiele innych odpowie orkiestra Polskiej Filharmonii Sinfonia Baltica im. Wojciecha Kilara pod kierunkiem skrzypka Zbigniewa Pilcha, który wcieli się w rolę nadwornego szefa kuchni króla Francji Ludwika XV, a w dłoniach dzierżył będzie skrzypce na zmianę z kucharską chochlą.
Wystąpią:
Zbigniew Pilch - skrzypce, prowadzenie koncertu
Orkiestra Polskiej Filharmonii Sinfonia Baltica im. Wojciecha Kilara
Proszę czekać